Składniki:
1 kg ziemniaków
160 g mąki
100 g żółtego sera
300 g pieczarek
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokrój w półplasterki, a szczypiorek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pieczarki oraz sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż, aż odparuje cała woda z grzybów. Na koniec dodaj szczypiorek.
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj mąkę i zagniataj, aż do otrzymania jednolitej i dość zwartej masy. Nabieraj po dwie łyżki masy ziemniaczanej i formuj w dłoniach niewielkie placuszki. Na środek nakładaj po łyżce farszu pieczarkowego oraz po kawałku żółtego sera, zalepiaj brzegi i formuj płaskie kotlety. Na dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.