Składniki:
6 jajek
150 g drobnego cukru (75+75)
115 g mąki pszennej
35 g kakao
40 g rozpuszczonego masła
Na krem:
700 ml śmietanki 36%
50 g cukru pudru
Na polewę:
100 ml śmietanki 36%
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
Do nasączenia:
100 ml czarnej, mocnej herbaty
100 ml syropu wiśniowego (z wiśni w syropie)
Dodatkowo:
Wiśnie w syropie do ozdoby
Sposób przygotowania:
Białka i żółtka oddziel od siebie i umieść w osobnych miskach. Do żółtek dodaj połowę cukru (75 g) i zmiksuj oba składniki na jasną i puszystą masę (może to zająć około 5 minut).
Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj do nich pozostały cukier (75 g) i ubijaj jeszcze przez minutę. Do ubitych białek dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Kakao wymieszaj z mąką, przesiej do masy jajecznej i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wlej rozpuszczone masło i ponownie delikatnie wymieszaj.
Przelej masę do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w 180 stopniach C, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy.
W międzyczasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietankę umieść w misce i ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Wstaw do lodówki.
Przygotuj również polewę czekoladową. Śmietankę mocno podgrzej w rondelku lub mikrofalówce. Do gorącej śmietany dodaj oba rodzaje czekolady i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Schłodzone ciasto przekrój poziomo na pół, tak aby powstały dwa blaty.
Herbatę wymieszaj z syropem wiśniowym i powstałą mieszanką nasącz pierwszy blat ciasta. Wyłóż na ciasto ubitą śmietanę (kilka łyżek masy zostaw do dekoracji). Nasącz drugi blat ciasta i ułóż go na bitej śmietanie. Polej go po wierzchu polewą czekoladową. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Schłodzone ciasto podawaj z bitą śmietaną i wiśniami w syropie.