Składniki:
2 duże bakłażany
100 g mozzarelli
450 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokrój w grube plastry. Przełóż plastry bakłażana na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj każdy plaster oliwą z oliwek i oprósz solą. Piecz przez 20 minut w 190 stopniach C, aż bakłażan mocno się zrumieni.
W międzyczasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojony w plastry czosnek oraz tymianek i oregano. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj mieloną wołowinę, dopraw ją solą i pieprzem i smaż, aż mięso się zrumieni. Wlej pomidory z puszki i dodaj resztę przypraw (cukier, cynamon i ostrą paprykę). Duś na wolnym ogniu, aż sos mocno zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw na koniec solą i pieprzem.
Przełóż gotowy farsz na wstępnie upieczone bakłażany - na początku nałóż go na 1/3 plastrów bakłażana. Nakryj je kolejnymi krążkami bakłażana, ponownie nałóż farsz i przykryj pozostałymi plastrami. Na wierzchu wieżyczek z bakłażanów rozłóż resztę farszu i obficie posyp startą mozzarellą. Piecz 10 minut w 190 stopniach C.