Składniki:
1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
1 por
1 cukinia
2 łyżki oleju
150 g ricotty
100 g mozzarelli
50 g parmezanu
10 cienkich plastrów wędzonego boczku
1 roztrzepane jajko
sól
pieprz
świeże zioła do ozdoby
Sposób przygotowania:
Pora pokrój w talarki i przekrój je na pół, a cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj pora i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj cukinię i smaż, aż odparuje z niej cała woda. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
W dużej misce wymieszaj ricottę z drobno startym parmezanem i tartą mozzarellą. Dodaj podsmażone warzywa i wymieszaj.
Z ciasta kruchego wytnij jak największe koło. Na środek koła nałóż farsz serowo warzywny i rozprowadź po cieście zostawiając około 4 centymetry wolnego brzegu. Ułóż na farszu kratkę z plastrów boczku i zawiń brzegi ciasta do środka. Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Piecz około 25-30 minut w 180 stopniach C. Gotową tartę ozdób świeżymi ziołami.