Składniki:
500-550 g mąki
4 żółtka
1 jajko
50 g masła
30 g cukru
20 g świeżych drożdży
230 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do głębokiego smażenia (u nas olej)
Dodatkowo:
dżem z dzikiej róży (lub inny ulubiony)
rękaw cukierniczy
okrągła tylka cukiernicza
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i trzema łyżkami mleka i odstaw na 15 minut. W dużej misce umieść 500 g mąki, pozostały cukier, sól, jajko i żółtka, pokrojone na kawałki masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe mleko. Wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto stanie się jednolite.
Ciasto na pączki jest dość luźne i klejące, ale nie dodawaj więcej niż 50 g mąki, aby pączki nie wyszły zbyt twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie powinno ono co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1 centymetra. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wykrawaj z niego kółka. W części kółek możesz przy pomocy kieliszka wykroić środki tak, aby powstały oponki oraz małe pączki. Tak przygotowane pączki ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie w szerokim garnku rozgrzej olej. Wyrośnięte pączki smaż około 4 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę. Małe pączki oraz oponki będą potrzebowały około 2-3 minut. Olej nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, aby pączki nie spaliły się z zewnątrz pozostając surowe w środku.
Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy pączki delikatnie przestygną nadziej je dżemem lub konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Jest ona niezbędna aby przebić się przez skórkę i dostać do środka pączka.
Cukier puder utrzyj z dodatkiem wody na dość gęsty lukier. Posmaruj nim pączki, a wierzch ozdób skórką pomarańczową.