Składniki:
0,5 kg twarogu na sernik (zmielonego)
3 żółtka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
80 g cukru pudru
1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
100 g miękkiego masła
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki posiekanych daktyli
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Dodatkowo:
Gaza
Sposób przygotowania:
Żółtka z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego utrzyj na gładką pastę przy pomocy miksera. Nie przerywając miksowania dodaj stopniowo kwaśną śmietanę. Postaw miskę z masą jajeczną nad garnkiem z wrzącą wodą. Ucieraj mikserem na wolnych obrotach, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
Do zaparzonej masy dodawaj na przemian po kawałku masła oraz po łyżce twarogu, dokładnie miksując po każdym składniku. Na koniec dodaj do masy wszystkie bakalie i wymieszaj całość szpatułką. Przełóż masę do miski wyłożonej gazą i wstaw na noc do lodówki.