Smażony ser - taki jak na Słowacji

Odmrożone stopy i policzki, sople z nosa i obite kolana. Nauka jazdy na nartach nie była prosta. Gdyby nie smażony ser na stoku, to w ogóle byśmy się na to nie pisali! A wiesz co jest najlepsze? To danie, możesz sobie zrobić sam w ciepłym domu.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g żółtego sera w kostce
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki
2 roztrzepane jajka
olej

Sposób przygotowania:
Ser żółty pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. W trzech szerokich miskach umieść osobno: mąkę, bułkę tartą oraz jajka. Kawałki sera obtaczaj w mące, a następnie w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Aby mieć pewność, że ser nie wypłynie możesz drugi raz obtoczyć go w jajkach i bułce tartej. Panierowane kawałki sera schowaj na 10 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Schłodzone kawałki sera wkładaj na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej o: