Składniki:
5 jajek
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z limonki
1/2 ząbka czosnku
szczypta chili
2 łyżeczki oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego)
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka. Awokado umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, miąższ wybierz łyżką, a potem rozgnieć go widelcem. Skrop sokiem z limonki i dodaj do żółtek. Dodaj posiekany czosnek, chili, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i dopraw solą oraz pieprzem.
Pomidora obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do pasty i całość wymieszaj. Białka wypełnij farszem i udekoruj szczypiorkiem.