Jajka w koszulce na 2 sposoby

Może nie potrafimy zrobić jajek w czapce, szaliku, spodniach i kimonie. Ale jajka w koszulce robimy zawodowo i to na dwa sposoby.
Zobacz wideo

Składniki:
Jajka
Biały ocet winny
Oliwa truflowa lub inna oliwa/olej
Sól

Dodatkowo:
Folia spożywcza
Małe sitko

Metoda 1
Nad miseczką ustaw małe sitko i wbij na nie jajko. Poczekaj około minuty, aż najbardziej płynna część białka spłynie do miski W niedużym garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżkę octu winnego i odrobinę soli. Zmniejsz ogień do minimum, tak aby woda przestała wrzeć. Zamieszaj delikatnie wodę łyżką i wlej odcedzone jajko w sam środek wirującej wody. Gotuj jajko około 4 minut, po czym delikatnie wyjmij je łyżką cedzakową.

Metoda 2
Z folii spożywczej wytnij kwadrat o wielkości około 20 x 20 centymetrów. Włóż folię spożywczą do małej miseczki, tak aby jej rogi wystawały. Wlej odrobinę oliwy truflowej (lub zwykłej oliwy bądź oleju) i wysmaruj nią folię do wysokości miski. Wbij do miski jajko i dopraw je solą. Zbierz boki folii, tak aby przylegały do jajka i zawiń na folii supeł. Jajko w folii włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj około 4-5 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA