Urocze tarty grejpfrutowe

Mówi się grejpfrut czy grejfrut? Jeśli nie wiesz, to upiecz te tarty, włóż kawałek do ust i wtedy powiedz TO słowo. Uwierz, że nikt nie usłyszy, co faktycznie zostało wypowiedziane. Mówienie z pełną buzią jest złe, ale w takich sytuacjach w pełni uzasadnione!
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie kruchego ciasta (na tartę)
375 ml świeżego soku grejpfrutowego
2 łyżeczki soku z limonki
25 g masła
4 żółtka
220 g cukru
20 g skrobi ziemniaczanej
1 gałązka świeżego rozmarynu

Dodatkowo:
Ryż do obciążenia ciasta
Cukier puder
Świeży rozmaryn do ozdoby

Sposób przygotowania:
Z arkusza kruchego ciasta wytnij koła odpowiadające wielkością foremkom na tartaletki. Wypełnij foremki ciastem i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i nasyp do foremek suchego ryżu, aby obciążyć ciasto. Piecz w 180 stopniach C przez 15 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. Zdejmij obciążenie i ostudź ciasto.

Do rondelka wlej sok grejpfrutowy oraz sok z limonki. Dodaj skrobię ziemniaczaną, cukier oraz żółtka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dorzuć gałązkę rozmarynu. Postaw rondel na kuchence, na średnim ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając. Kiedy masa się zagotuje, podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty. Dodaj zimne masło, wymieszaj i zdejmij rondel z ognia.

Przelej masę grejpfrutową na upieczone spody tartaletek i odstaw do ostygnięcia. Podawaj posypane cukrem pudrem i ozdobione świeżym rozmarynem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA