Składniki:
300 g wędzonego boczku w plastrach
300 g makaronu spaghetti
150 g mascarpone
100 g tartej mozzarelli
70 g tartego parmezanu
1 pęczek szczypiorku
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Sposób przygotowania:
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia postaw do góry dnem szklanki. Na każdą szklankę nałóż po trzy plastry boczku i kolejnymi trzema plastrami owiń boki. Wstaw blachę ze szklankami do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 10 minut, aż boczek się wytopi i zrumieni. Ostudź i delikatnie zdejmij koszyczki z boczku ze szklanek. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem z opakowania i odcedź, zachowując szklankę wody z gotowania. Do gorącego makaronu dodaj mascarpone, mozzarellę, parmezan, drobno posiekany szczypiorek oraz pieprz. Energicznie wymieszaj, tak sery się rozpuściły i pokryły cały makaron. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Tak przygotowanym makaronem wypełnij koszyczki z boczku i od razu podawaj.