Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność

Zupa to podobno bardzo zdrowe danie, które rozgrzewa nasz żołądek. Jakie to cudowne, że tę odżywczą potrawę można też zrobić z sera.
Zobacz wideo

Składniki:
500 g tartego cheddara
100 g tartego parmezanu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
700 ml mleka
300 ml bulionu
1 brokuł

Sposób przygotowania:
Brokuł bardzo drobno posiekaj. Do garnka o grubym dnie włóż oba rodzaje sera, mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Ustaw garnek na średnim ogniu i ciągle mieszając, podgrzewaj aż ser się rozpuści. Powoli wlej do garnka mleko oraz bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aż ser rozpuści się całkowicie i zupa stanie się jednolita. Dodaj posiekane brokuły i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby nieco zmiękły. Podawaj z grzankami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA