Składniki:
2 opakowania ciasta na pizzę
2/3 szklanki sosu pomidorowego
100 g salami w plastrach
200 g mozzarelli
pęczek bazylii
50 g masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
Dodatkowo:
Forma keksówka 30 cm
Sposób przygotowania:
Każdy arkusz ciasta drożdżowego podziel na 15 kwadratów. Na każdym kwadracie rozsmaruj łyżeczkę sosu pomidorowego, połóż listek bazylii, plasterek salami oraz kawałek mozzarelli. Tak przygotowane kwadraty układaj jeden na drugim w stosiki po kilka sztuk. Poszczególne stosiki przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ustawiając je pionowo.
W niewielkiej miseczce umieść masło, dodaj starty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Podgrzej całość w mikrofalówce do czasu rozpuszczenia masła (około 30 sekund).
Posmaruj ciasto masłem ziołowym i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 40 minut. Jeżeli wierzch zbyt mocno się zrumieni, przykryj chlebek folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.