Składniki:
2 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
2 tosty
szczypiorek
pieprz
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w osobnych miseczkach, a białka w jednej dużej misce. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je przy pomocy miksera na puszystą i sztywną pianę.
Przełóż ubitą pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc dwa obłoczki. W każdym obłoczku zrób na środku delikatne wgłębienie. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecz około 3 minut. Białko powinno się w tym czasie delikatnie zarumienić.
Wyjmij blachę z piekarnika i w wykonanych wcześniej wgłębieniach umieść delikatnie żółtka. Piecz kolejne 3 minuty w 210 stopniach C. Gotowe jajka udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i posyp pieprzem. Podawaj na tostach.