Jajka, które dolecą do każdego talerza

Jajka sadzone to po angielsku "Sunny Side up Eggs" (czyli jajka ze słoneczną stroną na górze). Jajka z tego przepisu nazywają się po angielsku "Cloud Eggs" (czyli jajka chmurki). Pytanie: jak powinny nazywać się takie jajka po polsku? Może latające jajka? Wszystkie pomysły na polską nazwę tego dania, proszę przesyłać na adres redakcji.
Zobacz wideo

Składniki:
2 jajka
szczypta soli

Dodatkowo:
2 tosty
szczypiorek
pieprz

Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w osobnych miseczkach, a białka w jednej dużej misce. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je przy pomocy miksera na puszystą i sztywną pianę.

Przełóż ubitą pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc dwa obłoczki. W każdym obłoczku zrób na środku delikatne wgłębienie. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecz około 3 minut. Białko powinno się w tym czasie delikatnie zarumienić.

Wyjmij blachę z piekarnika i w wykonanych wcześniej wgłębieniach umieść delikatnie żółtka. Piecz kolejne 3 minuty w 210 stopniach C. Gotowe jajka udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i posyp pieprzem. Podawaj na tostach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA