Kruche kwadraty z migdałami w karmelu

Czy coś może być pyszne do kwadratu? Może, ale tylko jeśli skorzystasz z tego przepisu i gotowe ciasto pokroisz na kwadraty.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru

Składniki na warstwę karmelową:
160 g płatków migdałowych
225 g drobnego cukru
80 ml wody
100 ml śmietanki kremówki
80 g masła
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Przygotuj kruche ciasto. Miękkie masło oraz cukier umieść w dużej misce i zmiksuj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodaj mąkę i zmiksuj, aż połączy się z resztą składników tworząc okruchy ciasta. Przesyp powstałą masę na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadź ciasto po całej blaszce i delikatnie dociśnij do dna. Piecz 15 minut w 180 stopniach C, aż ciasto delikatnie się zrumieni.

W międzyczasie przygotuj warstwę karmelową. W rondelku z grubym dnem umieść drobny cukier i wodę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i zagotuje. Kiedy cukier się rozpuści podgrzewaj dalej na średniej mocy, nie mieszając już ani razu, aż karmel nabierze bursztynowej barwy. Zdejmij rondel z ognia i powoli wlej do niego kremówkę i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj masło, miód i sól i dokładnie wymieszaj.

Na koniec połącz karmel z płatkami migdałowymi i przełóż całość na upieczony kruchy spód ciasta. Rozprowadź migdały w karmelu po całej blaszce i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz około 10-12 minut w 180 stopniach C, aż karmel zacznie bulgotać, a migdały lekko się zarumienią.

Więcej o:
Copyright © Agora SA