Składniki:
2 opakowania ciasta na tartę
1 jajko
400 g mielonej wołowiny
1 duża cebula
250 g mrożonej marchewki z groszkiem
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki curry w proszku
1 łyżka mąki
1 szklanka bulionu
olej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż drobno posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Dopraw podsmażone mięso solą i pieprzem, dodaj curry oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj, aby całość dokładnie pokryła się przyprawami.
Wsyp mrożoną marchewkę z groszkiem i wymieszaj. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż warzywa zmiękną, a płyn zredukuje się co najmniej o połowę.
W jednym arkuszu ciasta na tartę wytnij na środku kilka małych kółek. Posmaruj wycięte kółka roztrzepanym jajkiem i przyklej je w innych miejscach do tego samego arkusza ciasta.
Drugim arkuszem ciasta wypełnij formę na tartę. Nałóż do środka potrawkę mięsną i przykryj ją arkuszem ciasta z wyciętymi otworami. Odetnij wystające poza formę kawałki ciasta i posmaruj wierzch tarty roztrzepanym jajkiem. Piecz około 25 minut w 180 stopniach C, aż tarta wyraźnie się zrumieni.