Składniki:
300 g filetu z dzikiego łososia
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki czarnego sezamu
3 łyżki jasnego sezamu
olej
Sposób przygotowania:
Filet z łososia pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, szczypiorek, koperek, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Nabieraj w zwilżone dłonie porcje masy i formuj z nich kotleciki. W niewielkiej miseczce wymieszaj oba rodzaje sezamu i obtocz w nim kotlety. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.