Składniki:
Składniki na ciasto bananowe:
2 dojrzałe banany
1 jajko
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
50 g drobnego cukru
90 g brązowego cukru
100 g miękkiego masła
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Składniki na warstwę serową:
250 g kremowego serka
50 g drobnego cukru
40 g mąki
1 jajko
Sposób przygotowania:
Banany pokrój w plasterki i przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
W osobnej misce wymieszaj kremowy serek z mąką, cukrem i jajkiem. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do środka 2/3 ciasta bananowego.
Wyłóż na ciasto masę serową i rozprowadź ją po całej blaszce. Następnie nałóż pozostałą część ciasta bananowego i wyrównaj wierzch. Piecz około 45 minut w 180 stopniach C, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Przed pokrojeniem ostudź.