Składniki:
500 g makaronu razowego spaghetti
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 papryka
5 pieczarek
1 cukinia
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wszystkie warzywa drobno posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę i paprykę i smaż około 3 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj pieczarki i cukinię i smaż kolejne 3 minuty.
Dopraw podsmażone warzywa solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i doprowadź sos do wrzenia.
Gotuj przez dwie minuty na wolnym ogniu, po czym zdejmij patelnię z kuchenki. Wymieszaj gorący sos z ugotowanym makaronem i od razu podawaj.