Dodatkowo:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz mąkę i zagnieć jednolite i gładkie ciasto. Nabierz łyżkę ciasta w oprószone mąką dłonie i uformuj placuszek. Na środku placka ułóż truskawkę, szczelnie owiń ją ciastem i odłóż na posypany mąką talerz lub blat. Powtarzaj do wyczerpania składników.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć przygotowane knedle z truskawkami na wrząca wodę i gotuj około 3 minuty od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle z truskawkami odcedź porządnie na sitku.
W międzyczasie przygotuj panierkę do knedli. Na patelni roztop masło. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp zmielone migdały i porządnie wymieszaj. W powstałej panierce obtaczaj ciepłe knedle z truskawkami i od razu podawaj.