Ażurowe naleśniki na słono

Naleśniki to takie tajemnicze danie. Nakładasz sobie na naleśnika ser, posypujesz go cukrem, a potem jednak okazuje się, że to był zagubiony naleśnior ze szpinakiem. Ale mamy na to patent. Robimy je ażurowe. Żadne nadzienie nam się nie schowa!
Zobacz wideo

Składniki:
220 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
50 ml wody gazowanej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatki:
Suszona szynka
Suszone pomidory
Sałata
Mozzarella

Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną oraz przyprawy i zmiksuj na jednolite ciasto. Na koniec dodaj olej i wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do butelki ze sportowym korkiem.

Na rozgrzaną patelnię nalewaj delikatnie porcje ciasta tworząc ażurowe naleśniki i smaż je z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik wypełnij dodatkami w postaci suszonej szynki, suszonych pomidorów, sałaty i mozzarelli i złóż na dwa, tak aby powstał trójkąt.

Więcej o:
Copyright © Agora SA