Składniki:
1200 ml mleka (900 ml + 300 ml)
300 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu śmietankowego
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 czubate łyżki mąki tortowej
200 g herbatników
Dodatkowo:
Blaszka 20 x 30 cm
Bita śmietana do ozdoby
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu zagotuj 900 ml mleka z dodatkiem zwykłego cukru i cukru waniliowego. Pozostałe mleko (300 ml) wymieszaj bardzo dokładnie z 3 opakowaniami budyniu i mąką. Kiedy mleko w rondlu zacznie się gotować, wlej rozrobione budynie i szybko wymieszaj trzepaczką. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje, po czym zdejmij budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Z ostudzonego budyniu przygotuj krem. Zmiksuj budyń na gładką masę aby łatwiej połączył się z masłem. Miękkie masło umieść w dużej misce i utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po solidnej łyżce budyniu i ucieraj na gładki i jednolity krem.
Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż cały krem i równomiernie rozprowadź go po blaszce. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem ozdób ciasto bitą śmietaną.