Sombrera z głów przed roladkami z awokado i kurczakiem

Czy wiesz co mają wspólnego: nasza roladka i sombrero? Po pierwsze, jak spojrzysz na nie z góry to wyglądają tak samo. Po drugie, są meksykańskie. Po trzecie, świetnie nadają się na imprezy!
Zobacz wideo

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli
3 łyżki posiekanego szczypiorku
100 g tartego żółtego sera
2 placki tortilli
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z olejem, kminem rzymskim, słodką i ostrą papryką oraz szczyptą soli. Zamarynowanego kurczaka wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię i smaż, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Ostudź.

Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Przełóż miąższ awokado do dużej miski i rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki, jogurt grecki, cebulę, szczypiorek oraz tarty żółty ser i dopraw całość solą i pieprzem. Na koniec dodaj do farszu ostudzonego kurczaka i wymieszaj. Nałóż farsz na tortille i zwiń je jak rolady. Tak przygotowane tortille wstaw na 15 minut do lodówki. Przed podaniem pokrój tortille w grube plastry.

Więcej o: