Składniki:
500 g młodych ziemniaków
3 jajka
1 szklanka tartego parmezanu
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki płatków ostrej papryczki
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki porządnie wyszoruj i pokrój w łódeczki. W jednej misce wymieszaj tarty parmezan z natką pietruszki i suszonymi przyprawami. W drugiej misce roztrzep jajka. Pokrojone ziemniaki zanurzaj w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczaj w parmezanowej panierce. Ułóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i porządnie się zrumienią.