Odwracana pizza w kokilkach

Twoje życie odwróciło się do góry nogami? Nie martw się, średnio raz w tygodniu (najczęściej w weekend) my też mamy takie poczucie. I na takie dni mamy też specjalne danie - odwróconą pizzę.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
40 g minisalami w plastrach
100 g pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1 roztrzepane jajko
kilka listków świeżej bazylii

Dodatkowo:
4 żaroodporne kokilki

Sposób przygotowania:
Rozwiń arkusz ciasta na pizzę i powykrawaj w nim kółka o średnicy nieco większej niż średnica kokilek. Pomidorki koktajlowe i mozzarellę pokrój w plastry.
Dno kokilek wyłóż plasterkami salami. Na salami rozłóż plastry mozzarelli, a następnie listki bazylii oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Nałóż do każdej kokilki po łyżce sosu pomidorowego i rozłóż na wierzchu wykrojone wcześniej kółka z ciasta na pizzę.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw kokilki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odwróć kokilki do góry nogami, aby dodatki opadły na ciasto. Zdejmij kokilki i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA