Czy można zjeść truskawki ze śmietaną nie używając miseczki? Kiedy właśnie zastanawiałeś jak złożyć ręce, żeby zmieściły się w nich truskawki, a śmietana nie przelatywała bokiem, my wymyśliliśmy ten przepis. Truskawka w śmietanie w muffince.
gazeta.tv
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Muffiny z truskawkami - składniki:
100 g rozpuszczonego masła
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
2 białka
2 łyżki jogurtu
3/4 szklanki mleka
210 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
12 truskawek (bez szypułek)
400 ml śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
REKLAMA
rękaw cukierniczy
końcówka cukiernicza (tylka) w kształcie gwiazdki
Muffiny z truskawkami - sposób przygotowania:
Rozpuszczone masło wymieszaj z drobnym cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj białka, jogurt oraz mleko i wymieszaj do połączenia składników. Przesiej do miski mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i połącz z mokrymi składnikami.
Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C, aż muffiny nabiorą złotego koloru. Upieczone muffiny całkowicie ostudź.
W międzyczasie ubij na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodając do niej cukier puder. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Ostrym nożem wytnij w środku ostudzonych babeczek otwory wielkości truskawek i wciśnij w nie owoce. Wierzch babeczek ozdób bitą śmietaną.