Ciastka z jajem

Myślisz, że kanapka z pastą jajeczną to szczyt śniadaniowego wyrafinowania? Chcesz zaskoczyć drugą polówkę, to zrób te ciacha z naszego przepisu.
Zobacz wideo

Składniki:
4 jajka
260 g mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
60 g zimnego masła
340 g jogurtu greckiego
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 szklanka tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na miękko, ostudź i obierz ze skorupek.

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i energicznie ucieraj składniki w dłoniach, aż zaczną przypominać okruchy ciasta. Dodaj szczypiorek, żółty ser oraz jogurt i wymieszaj szpatułką do połączenia składników (ciasto będzie grudkowate i dość ciągnące.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż w dość dużych odstępach 4 solidne łyżki ciasta. Delikatnie spłaszcz ciasto, nadając mu okrągły kształt i wykonaj w środku wgłębienia.

W każde wgłębienie włóż po jednym jajku i nałóż na nie kolejną porcję ciasta. Przy pomocy szpatułki rozprowadź ciasto tak, aby całe jajka były nim szczelnie przykryte. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze 10 minut, aż ciasto mocno się zrumieni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA