Falafele

Kiedyś pytaliśmy się po imprezie czy bierzemy kebaba na cienkim czy falaf(e)la. Dziś pytamy o to, czy mówi się falafle czy falafele? Starość, czy zdrowość? Tak czy siak, jest nam dobrze.
Zobacz wideo

Składniki:
400 g suchej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki wody
1/2 cytryny
olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedź ciecierzycę i przełóż ją do dużej miski. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz dwa ząbki czosnku i zmiksuj wszystkie składniki ręcznym blenderem (masa powinna pozostać grudkowata). Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, wszystkie przyprawy, sodę oczyszczoną, sok z połowy cytryny oraz 3 łyżki wody i wymieszaj do połączenia składników.

Nabieraj po łyżce masy w zwilżone dłonie i mocno ściskając formuj okrągłe kotleciki. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej około czterocentymetrową warstwę oleju. Wkładaj falafele na rozgrzany olej i smaż po 2-3 minuty z obu stron. Usmażone falafele odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA