Składniki:
1 opakowanie ciasta na tartę
3 jajka (2+1)
3/4 szklanki tartego żółtego sera
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
250 g kurek
1 cebula
olej
sól
pieprz
tymianek
Sposób przygotowania:
Mrożony groszek zblanszuj przez 3 minuty w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj oczyszczone kurki i smaż, aż z grzybów odparuje cała woda. Dopraw kurki solą, pieprzem i tymiankiem i wymieszaj ze zblanszowanym groszkiem. Zdejmij patelnię z ognia.
Rozwiń arkusz ciasta na tartę i posmaruj jego brzegi roztrzepanym jajkiem. Zawiń brzegi ciasta do środka, tworząc rant o szerokości jednego centymetra. Środek ciasta posyp tartym żółtym serem i rozłóż na nim równomiernie farsz z kurkami i groszkiem. Na wierzch tarty wbij 2 jajka i posyp je solą. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 12-14 minut, aż białka jaj się zetną.