Składniki:
375 g mascarpone
250 g śmietanki 36 proc.
250 g kremu cytrynowego (lemon curd)
ok. 20 herbatników pełnoziarnistych
Dodatkowo:
Folia spożywcza
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mascarpone oraz śmietankę i ubij mikserem na gładką i puszystą masę. Dodaj krem cytrynowy i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Małą keksówkę wyłóż folią spożywczą (aby folia lepiej się trzymała możesz natłuścić lub zwilżyć foremkę). Na dno foremki nałóż trzy łyżki masy cytrynowej i rozprowadź równomiernie po całym dnie. Następnie ułóż warstwę herbatników, a na herbatniki kolejną warstwę kremu. Powtarzaj do wyczerpania składników pamiętając, że na wierzchu powinna znajdować się warstwa kremu. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 7 godzin lub na całą noc. Podawaj pokrojone w plastry.