Sernik warstwowy

Myślisz, że to zimą trzeba się ubierać warstwowo? No to teraz przypomnij sobie co robisz latem! Wychodzisz pod wieczór z domu. Masz na sobie szorty i koszulkę. Robi ci się zimno, więc zakładasz bluzkę z długim rękawem. Po chwili zimno ci w nogi, więc bierzesz kurtkę kumpla i się przykrywasz. Mija kolejna godzina, a tobie jest już totalnie zimno. Szukasz wzrokiem komu podkraść bluzę. Rozważasz też zawiniecie się w karton. Co ma wspólnego nasz przepis z tą historią? Jest zimny, letni i ma warstwy.
Zobacz wideo

Składniki:
375 g mascarpone
250 g śmietanki 36 proc.
250 g kremu cytrynowego (lemon curd)
ok. 20 herbatników pełnoziarnistych

Dodatkowo:
Folia spożywcza

Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mascarpone oraz śmietankę i ubij mikserem na gładką i puszystą masę. Dodaj krem cytrynowy i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Małą keksówkę wyłóż folią spożywczą (aby folia lepiej się trzymała możesz natłuścić lub zwilżyć foremkę). Na dno foremki nałóż trzy łyżki masy cytrynowej i rozprowadź równomiernie po całym dnie. Następnie ułóż warstwę herbatników, a na herbatniki kolejną warstwę kremu. Powtarzaj do wyczerpania składników pamiętając, że na wierzchu powinna znajdować się warstwa kremu. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 7 godzin lub na całą noc. Podawaj pokrojone w plastry.

Więcej o: