Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
50 g tartego parmezanu
50 g miękkiego masła
100 g suszonej szynki w plastrach
1 camembert
Dodatkowo:
Rękaw cukierniczy
Końcówka w kształcie gwiazdki
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, natkę pietruszki, starty parmezan oraz masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj gniazdka z masy ziemniaczanej. Do środka nałóż kawałki szynki oraz kawałki sera i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15 minut, aż ziemniaczane gniazdka delikatnie się zrumienią.