Składniki:
2 i 1/2 szklanki maślanki
2 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oliwy
sól
Dodatkowo:
1 banan
1 szklanka borówek amerykańskich
syrop klonowy
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj maślankę z jajkami. Przesiej do miski mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej do ciasta olej i wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto na dużą blaszkę 30 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Banana pokrój w plasterki i rozłóż na wierzchu ciasta wraz z borówkami amerykańskimi. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 10-12 minut, aż wierzch ciasta delikatnie się zrumieni. Gotowe ciasto pokrój w kwadraty i podawaj z syropem klonowym.