Kluski kładzione z sosem kurkowym

Czy kiedyś zastanawiałeś się nad tym, że słowo "kładzione" używane jest głównie w kontekście klusków? Nam to odpowiada, bo lubimy kłaść kluski w naszym brzuchu. Następnie kłaść dokładkę na talerzu. A potem (razem z kluskami w brzuchu) kłaść się spać, bo od przejedzenia robimy się senni. Tak "kłaść" i "kluski" to idealne połączenie.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na kluski:
1 jajko
1/4 szklanki wody
2/3 szklanki mąki pszennej
sól

Składniki na sos:
200 g kurek
1 szalotka
2 łyżki oleju
1/3 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki posiekanego koperku

Dodatkowo:
olej lub masło do natłuszczenia łyżki

Sposób przygotowania:
Przygotuj kluski: niewielkiej misce wymieszaj jajko z wodą oraz szczyptą soli. Dodaj mąkę i wymieszaj widelcem, aż masa będzie jednolita, gęsta i ciągnąca. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Delikatnie natłuszczoną łyżką nabieraj ciasto na kluski i wkładaj je do wrzącej wody. Kluski gotuj około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź kluski i przygotuj sos.

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i przesmaż na nim drobno posiekaną szalotkę. Kiedy cebula stanie się szklista dodaj kurki i dopraw je solą oraz pieprzem. Smaż około 5 minut, aż z grzybów odparuje cała woda po czym wlej na patelnię śmietankę. Zagotuj, dodaj ugotowane wcześniej kluski oraz koperek i podgrzewaj jeszcze dwie minuty. Dopraw całość solą oraz pieprzem i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA