Składniki:
1 słoiczek cytryn do herbaty (plasterki w syropie cukrowym)
225 g miękkiego masła
140 g cukru
2 jajka
sok z 1/2 cytryny
450 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść masło oraz cukier i utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę. Dodaj jajka oraz sok z cytryny i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj oba rodzaje mąki, wymieszaj szpatułką i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj w dłoniach kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszcz je i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułóż po plasterku cytryny i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piecz około 8-10 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się rumienić. Upieczone ciasteczka ostudź na blaszce.