Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 l wody
1 szklanka octu
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki soli
2 szalotki
ziarenka gorczycy
Dodatkowo:
Wyparzone słoiki
Bawełniana ścierka
Sposób przygotowania:
Przygotuj zalewę: do dużego garnka wlej wodę. Dodaj ocet, cukier, sól oraz curry i zagotuj. Gdy zalewa zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia.
Przygotowanie ogórków: ogórki obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i pozbądź się pestek. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden przy drugim. Szalotkę pokrój w piórka i powtykaj ją między ogórki. Wsyp do każdego słoika po pół łyżeczki ziarenek gorczycy i wypełnij słoiki zalewą. Porządnie zakręć słoiki.
Pasteryzacja: dno dużego, wysokiego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Na ścierce poustawiaj słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po wskazanym czasie zdejmij garnek z ognia, zaczekaj aż całość ostygnie i dopiero wtedy wyjmij słoiki z wody. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.