Ogórki w zalewie curry

Ogórki można zrobić na setki różnych sposobów. Kiszone, konserwowe, małosolne, z chili, z musztardą, z... Moglibyśmy tak wymieniać bez końca. Tylko po co, skoro lepiej robić, zamiast mówić? Mamy więc dla was przepis, który podrasuje tradycyjną recepturę na ogórki - ogórki w zalewie curry. Palce lizać!
Zobacz wideo

Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 l wody
1 szklanka octu
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki soli
2 szalotki
ziarenka gorczycy

Dodatkowo:
Wyparzone słoiki
Bawełniana ścierka

Sposób przygotowania:
Przygotuj zalewę: do dużego garnka wlej wodę. Dodaj ocet, cukier, sól oraz curry i zagotuj. Gdy zalewa zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia.

Przygotowanie ogórków: ogórki obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i pozbądź się pestek. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden przy drugim. Szalotkę pokrój w piórka i powtykaj ją między ogórki. Wsyp do każdego słoika po pół łyżeczki ziarenek gorczycy i wypełnij słoiki zalewą. Porządnie zakręć słoiki.

Pasteryzacja: dno dużego, wysokiego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Na ścierce poustawiaj słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po wskazanym czasie zdejmij garnek z ognia, zaczekaj aż całość ostygnie i dopiero wtedy wyjmij słoiki z wody. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Więcej o: