Składniki:
500 g kiszonych ogórków
500 g ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 korzenia selera
1 cebula
3 łyżki oleju
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
3 litry wody
sól
pieprz
Dodatkowo:
Koperek
Śmietana 18 proc.
Sposób przygotowania:
Przygotuj warzywa: ogórki kiszone, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę. Kiedy cebula stanie się szklista dodaj marchewkę, pietruszkę i selera i smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Wlej wodę, dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu i doprowadź zupę do wrzenia. Następnie dodaj ogórki kiszone i gotuj około 5 minut.
Na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj aż zmiękną (zajmie to około 15 minut). Gotową zupę dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z kleksem śmietany i posiekanym świeżym koperkiem.