Składniki:
400 g mielonego mięsa wołowego
2 łyżki oleju
4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu
1 duża cebula
3-4 ogórki kiszone
12 plasterków topionego sera cheddar w plastrach
12 arkuszy papieru ryżowego
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodaj mielone mięso i smaż, aż straci surowy kolor i zrumieni się delikatnie. Dopraw mięso sosem sojowym oraz pieprzem i zdejmij patelnię z ognia.
Płaty papieru ryżowego maczaj w wodzie i rozkładaj na desce (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na każdy arkusz nałóż po łyżce smażonego mięsa, ćwiartkę ogórka kiszonego oraz plaster sera. Złóż do środka boki papieru ryżowego i zwiń całość jak roladę. Tak przygotowane sajgonki odłóż na co najmniej 10 minut aby papier ryżowy wysechł. W szerokim garnku rozgrzej olej. Sajgonki smaż na głębokim oleju około 3 minuty, obracając je kilkakrotnie w trakcie smażenia. Podawaj z ulubionymi sosami.