Składniki:
1 brokuł
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
2 duże ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Dodatkowo:
Groszek ptysiowy
Parmezan
Sposób przygotowania:
Cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki pokrój w kostkę, a brokuł podziel na różyczki. W garnku w grubym dnem rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę, marchewkę i pietruszkę. Gdy cebula stanie się szklista, dodaj ziemniaki i smaż jeszcze chwilę, często mieszając. Wlej bulion i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj około 7 minut, po czym dodaj różyczki brokułu. Gotuj kolejne 7-8 minut, aż brokuły zmiękną.
Zdejmij garnek z ognia i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj zupę na krem. Zmiksowaną zupę dopraw w razie potrzeby solą oraz pieprzem i rozlej do miseczek. Podawaj z groszkiem ptysiowym i odrobiną startego parmezanu.