Knedle z białego sera

Twój ukochany mówi ci, że dziś możecie zjeść obiad na słodko. Jesteś w euforii, ale zastanawiasz się co wybrać. Przed oczami masz same delicje: knedle ze śliwkami, naleśniki z białym serem, pierogi z jagodami. Najlepszym pomysłem będzie połączenie kilku na raz. Zrób knedle z serem, polej je śmietaną i posyp borówkami. Lepiej nie mogliśmy tego wymyślić.
Zobacz wideo

Składniki:
800 g półtłustego twarogu
80 g miękkiego masła
100 g kaszy manny
100 g mąki pszennej
3 jajka
sól

Dodatkowo:
Kwaśna śmietana
Cukier

Sposób przygotowania:

Twaróg utrzyj mikserem na gładką masę. Dodaj masło, jajka, kaszę mannę, mąkę pszenną oraz odrobinę soli i krótko utrzyj mikserem, a następnie wyrób ręcznie dość miękkie i elastyczne ciasto (może się ono lekko kleić do rąk).

Nabieraj po łyżce masy w natłuszczone dłonie i formuj niewielkie knedle. Wkładaj je bezpośrednio do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj około 2-3 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Przed podaniem polej knedle kwaśną śmietaną i posyp obficie cukrem.

Więcej o: