Warstwowy, orzechowy deser [HAPS KIDS]

Reklamy słodkości z mlekiem i orzechami dla dzieci mają w sobie wiele prawdy. Orzechy (jeśli dziecko nie jest na nie uczulone) są super zdrowe. A jeśli chcesz mieć pewność, że deser również jest bardzo zdrowy, to przygotuj go według naszej receptury.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na pierwszą warstwę:
150 g orzechów laskowych
50 g daktyli

Składniki na drugą warstwę:
2 awokado
4 łyżki kakao
240 ml mleka migdałowego
4 łyżki syropu klonowego

Składniki na trzecią warstwę:
150 g orzechów nerkowca
100 g daktyli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
220 ml wody

Dodatkowo:
5-6 szerokich szklanek lub pucharków
orzechy laskowe do ozdoby

Sposób przygotowania:
Przygotuj pierwszą warstwę. Orzechy laskowe i daktyle umieść w misie blendera i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Nałóż po dwie łyżki masy na dno szerokich szklanek. Przygotuj drugą warstwę. Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Miąższ awokado przełóż do pojemnika blendera i dodaj kakao, mleko migdałowe oraz syrop klonowy. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki i jednolity mus (w razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej mleka). Gotowy mus przełóż do szklanek. Przygotuj trzecią warstwę. Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę przypominającą karmel. Przełóż masę do szklanek i posyp po wierzchu posiekanymi orzechami laskowymi. Gotowy deser przechowuj w lodówce do 3 dni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA