Piszinger

Nazwa tego ciasta sama w sobie brzmi jak suchar. Może dlatego, że to ciasto ma w sobie wiele z suchara, który dodatkowo skrywa w sobie morze kakaowego kremu. Ale to nie wszystko! Jeśli nie masz foremki do ciasta, nie umiesz włączyć piekarnika i nie masz dużo czasu, to i tak możesz zrobić piszingera.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie wafli
250 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
6 łyżek kakao

Dodatkowo:
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
garść posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Masło włóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu. Kiedy masło będzie już płynne dodaj cukier oraz mleko i podgrzewaj cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj kakao i wymieszaj trzepaczką, tak aby nie było żadnych grudek (masa powinna być jednolita i lśniąca). Podgrzewaj, często mieszając, aż masa się zagotuje i nieco zgęstnieje.

Zdejmij rondel z ognia i odstaw masę na około 20-30 minut do ostudzenia (masa powinna jeszcze nieco zgęstnieć, ale nadal być w miarę płynna).

Na desce połóż pierwszy listek waflowy (większymi otworami ku górze) i polej go kilkoma łyżkami masy kakaowej. Przy pomocy silikonowej szpatułki dokładnie rozprowadź masę po waflu i przykryj całość kolejnym waflem. Powtarzaj do wyczerpania składników.

Na wierzch przełożonych wafli połóż deskę i ustaw na niej garnek z wodą (lub inny obciążnik), aby wafle porządnie się skleiły. Tak przygotowane wafle odstaw na co najmniej 2h do stężenia.

Po wskazanym czasie zdejmij obciążenie. Polej wierzch wafli rozpuszczoną czekoladą i posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Wstaw wafle do lodówki do czasu stężenia czekolady. Przed podaniem pokrój wafle na mniejsze kawałki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA