Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
220 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
1 białko
1 łyżka maku
małe foremki do kruchych babeczek
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w dużej misce umieść masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz sok z cytryny i utrzyj wszystkie składniki na puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i dodaj do pozostałych składników. Szybko zmiksuj, a następnie zagnieć ręcznie zwarte i jednolite ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na 45 minut do lodówki.
W międzyczasie przygotuj krem: budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 3 szklanek. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę (może to zająć około 5 minut). Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj ostudzony budyń, aż do otrzymania jednolitego i puszystego kremu. Schłodzone ciasto podziel na 3 części (na kapelusze, blaszki oraz trzonki).
Część ciasta przeznaczoną na kapelusze rozwałkuj na placek o grubości 0,5 centymetra. Powycinaj z niego kółka i umieść je na odwróconych do góry nogami foremkach do babeczek (foremki wcześniej nasmaruj masłem i oprósz mąką). Część ciasta przeznaczoną na blaszki rozwałkuj na grubość kilku milimetrów i powycinaj z niej kółka o średnicy nieco mniejszej niż średnica foremek na babeczki. W środku każdego kółka wytnij otwór na trzonek (możesz wykorzystać do tego grubą słomkę). Z ostatniej części ciasta uformuj niewielkie wałeczki imitujące trzonki grzybów (średnica trzonków powinna odpowiadać wykonanym wcześniej otworom w kółkach.). Dół uformowanych trzonków posmaruj białkiem i posyp makiem. Przełóż wszystkie części grzybów na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu całkowicie ostudź.
Czekoladę z dodatkiem łyżki oleju rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W rozpuszczonej czekoladzie zanurz kapelusze ciastek-grzybków i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Następnie wypełnij kapelusze przygotowanym wcześniej kremem, przykryj je krążkami ciasta imitującymi blaszki i powtykaj w środek trzonki. Tak przygotowane ciastka wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.