Składniki:
2 duże ziemniaki
4 plastry boczku
80 g sera cheddar (tartego)
4 jajka
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Ponakłuwaj ziemniaki widelcem, połóż je na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około półtorej godziny, aż ziemniaki całkowicie zmiękną i upieką się w środku. Upieczone ziemniaki odstaw na chwilę do przestygnięcia.
W międzyczasie pokrój plastry boczku na mniejsze kawałki i usmaż je na chrupko na suchej patelni.
Ostudzone ziemniaki przekrój na pół i wydrąż ich środki zostawiając ścianki o grubości około 5 milimetrów. Połowę wydrążonego miąższu z ziemniaków przełóż do miski (drugą połowę zachowaj do innego dania). Do ziemniaków dodaj podsmażony boczek, szczypiorek, tarty ser, oliwę z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie połącz widelcem wszystkie składniki.
Nałóż po solidnej łyżce masy do każdej połówki ziemniaka i zrób w środku wgłębienia na jajka. Wbij jajka i ponownie wstaw ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 12-13 minut, aż jajka się zetną.