Składniki:
Składniki na sos:
Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę namocz w mleku i zostaw na około 15 minut, a następnie dokładnie odciśnij. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj cebulę startą na tarce o drobnych oczkach, odciśniętą bułkę, jajko, majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce masy w zwilżone dłonie i formuj niewielkie kulki. Na koniec obtocz wszystkie pulpety w mące.
W garnku zagotuj bulion. Do wrzącego wywaru włóż pulpeciki i gotuj je około 10 minut na wolnym ogniu. Śmietankę wymieszaj z mąką oraz chochlą bulionu z gotowania pulpetów i wlej powoli do garnka. Doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i od razu podawaj.