Pulpeciki w sosie koperkowym

Znasz ten żart? Idą dwa pomidory przez ulicę i jednego przejeżdża samochód. Drugi na to: "chodź, keczup". Dla nas ten żart zawsze był traumatyczny. Żeby mniej pomidorów musiało zginąć pod kołami, promujemy dania alternatywne. Zamiast klopsów z sosem pomidorowym pulpeciki w sosie koperkowym.
Zobacz wideo

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • mała czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • cebula
  • jajko
  • czubata łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Składniki na sos:

  • 1 l bulionu
  • 2.5 łyżki mąki
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Czerstwą bułkę namocz w mleku i zostaw na około 15 minut, a następnie dokładnie odciśnij. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj cebulę startą na tarce o drobnych oczkach, odciśniętą bułkę, jajko, majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce masy w zwilżone dłonie i formuj niewielkie kulki. Na koniec obtocz wszystkie pulpety w mące.

W garnku zagotuj bulion. Do wrzącego wywaru włóż pulpeciki i gotuj je około 10 minut na wolnym ogniu. Śmietankę wymieszaj z mąką oraz chochlą bulionu z gotowania pulpetów i wlej powoli do garnka. Doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i od razu podawaj.

Więcej o: