Składniki:
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/2 szklanki cukru
1/2 cytryny
25 g żelatyny
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
Drobny cukier do obtoczenia galaretek
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Truskawki przełóż do niewielkiego garnka. Dodaj cukier oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny i przy pomocy blendera porządnie zmiksuj wszystkie składniki.
Postaw garnek na ogniu i doprowadź mus owocowy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia i do gorącego musu dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Odstaw garnek na kilkanaście minut do przestudzenia.
Keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm wyłóż folią spożywczą. Przelej masę na galaretkę do formy i odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Gotową galaretkę pokrój na mniejsze kawałki. Przed podaniem obtocz każdy kawałek galaretki w drobnym cukrze.