Składniki:
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
4 łyżki masła
1/2 cytryny
2-3 duże ziemniaki
1 l bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę, a pieczarki pokrój na ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i przesmaż na nim cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki, pokrop je delikatnie sokiem z cytryny i posyp tymiankiem. Smaż na dużym ogniu, aż z grzybów odparuje prawie cała woda. Następnie dolej bulion i dodaj ziemniaki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Wlej śmietankę i gotuj jeszcze 2 minuty, po czym zdejmij garnek z ognia i przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec dopraw zupę solą oraz pieprzem.