Składniki:
6 bułek
4 łyżki masła
2 duże cebule
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki czerwonego wina
1/4 szklanki bulionu
1/2 szklanki kremowego serka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka tartego sera cheddar
6 plastrów ementalera
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w piórka. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę, tymianek oraz szczyptę soli i smaż, na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula mocno się zrumieni (może to zająć około 25 minut). Kiedy cebula się skarmelizuje, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż kolejne 5 minut. Zwiększ płomień pod patelnią, wlej wino i gotuj, aż prawie całe odparuje. Następnie wlej bulion i ponownie gotuj do czasu, aż prawie cały płyn wyparuje.
Zdejmij patelnię z ognia i przełóż cebulę do miski. Dodaj kremowy serek, śmietanę oraz 3/4 tartego cheddara i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw masę serowo-cebulową solą i pieprzem.
Odetnij wierzchy bułek i wydrąż środki, zostawiając ścianki o grubości około 1 centymetra. Odcięte wierzchy bułek pokrój w paski i przełóż na blaszkę do pieczenia.
Wydrążone bułki nafaszeruj przygotowaną wcześniej masą i również przełóż na blaszkę. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 6 minut. Po wskazanym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika, posyp bułki pozostałym tartym cheddarem i połóż na każdej po plastrze ementalera. Wstaw do piekarnika na kolejne 2-3 minuty, aż ser na wierzchu się rozpuści i delikatnie zrumieni.