Składniki:
1 kg twarogu sernikowego
150 g śmietanki 30%
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
2 łyżki żelatyny (+ 10 łyżek gorącej wody)
1/4 szklanki mleka
500 g truskawek
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 galaretki truskawkowe (+850 ml gorącej wody)
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą (jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić podgrzej ją dodatkowo w kąpieli wodnej). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj mleko i wymieszaj.
W osobnej misce umieść twaróg sernikowy, śmietankę, cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Nabierz dwie łyżki masy serowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj kolejne dwie łyżki masy serowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak "zahartowaną" żelatynę dodaj do miski z masą serową. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
Truskawki pokrój na połówki, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na dnie okrągłe biszkopty i wylej na nie masę serową. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw blaszkę do lodówki na godzinę.
W międzyczasie rozpuść galaretki truskawkowe w 850 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Po godzinie wyjmij sernik z lodówki i chochelką wylej na wierzch ostudzoną galaretkę.
Ponownie wstaw sernik do lodówki na co najmniej 6 godzin, aby masa całkowicie stężała.