Składniki:
350 g różyczek brokułów
1 jajko
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
3/4 szklanki tartego cheddara
1/2 szklanki panierki panko (japońska bułka tarta)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Różyczki brokułów wrzuć na wrzątek i gotuj około 2-3 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i osusz. Przełóż brokuły do misy blendera i zmiksuj pulsacyjnie do otrzymania grudkowatej masy (masa powinna przypominać żwirek).
Przełóż brokuły do miski, dodaj szczypiorek, cheddar, panko oraz jajko i dopraw szczodrze solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce powstałej masy w zwilżone dłonie i formuj niewielkie krokieciki.
Ułóż krokieciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 20-25 minut. Krokiety powinny być złote i chrupiące.