Składniki:
24 kromki chleba tostowego
125 g mozzarelli w kulce
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki wody
80 g tartego parmezanu
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Okrągła foremka lub szklanka
Sposób przygotowania:
Do miseczki z mąką wlej wodę i wymieszaj na jednolitą i gładką pastę.
Przy pomocy okrągłej foremki lub szklanki wytnij kółko z chleba tostowego i dokładnie je rozwałkuj. Na środku kółka połóż kawałek mozzarelli, a boki posmaruj przygotowaną wcześniej pastą z mąki i wody. Na wierzch nałóż drugie, takie same kółko z chleba tostowego i mocno podociskaj boki aby oba kawałki chleba porządnie się zlepiły. Powtarzaj czynności do wyczerpania składników.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Przygotowane ravioli wkładaj na gorący olej i smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odcedź i osusz na papierowym ręczniku.
W dużej misce wymieszaj tarty parmezan z natką pietruszki oraz pieprzem. W powstałej mieszance obtocz ciepłe ravioli i od razu podawaj z dodatkiem ulubionego sosu.